Het kamp waar je kind van droomt.
Waar ze activiteiten doen waar ze echt zin in hebben.
Waar ze helemaal zichzelf mogen zijn met al hun gevoelens en behoeften.
We dragen heel bewust zorg voor het welbevinden van elk kind, door naar hen te luisteren en echt rekening te houden met ieders behoeften.
En elk kind kiest vanuit intrinsieke motivatie welke activiteiten hij of zij wil doen. De kinderen krijgen echte inspraak in afspraken en werking van het kamp.
We werken zelfsturend, met verbindende communicatie, met echte inspraak, traumabewust en inclusief.
Kieskamp – zelfsturing
De kinderen krijgen de ruimte om te delen waar ze zin in hebben, zowel in het kringmoment als tussendoor. Ook de facilitators brengen ideeën aan. Hieruit ontstaan verschillende activiteiten die organisch groeien doorheen de dag. We kunnen gaan knutselen, samen koken, kampen bouwen, een spel spelen, sporten, een heuse fantasiewereld creëren, avonturen beleven, op uitstap gaan,… Wat er ook bij de kinderen leeft en waarvoor de mogelijkheden er zijn.
Orvita Asper biedt ontzettend veel mogelijkheden:
- Ruime groene tuin voor sport, spel en boeiende avonturen.
- Creahoek met diverse materialen om de hipste creaties te maken.
- Uitgeruste keuken om de heerlijkste gerechten te bereidden.
- Hout, hamers, zagen en ander werkgerief om coole kampen en andere constructies te bouwen.
- Ruimte en materialen voor (rollen)spel en fantasie avonturen.
- Uitgebreide collectie gezelschapsspelletjes voor de gezellige fun.
- Speelhoek met o.a. lego, playmobil, duplo, houten blokken, dieren, en auto’s
- Gezellige living om kringmomenten te doen, (voor) te lezen, te babbelen, te eten of om creatief en speels aan de slag te gaan.
- Groene omgeving om op ontdekkingstocht te gaan.
- Treinstation in de buurt om fantastische uitstappen te maken
- En nog zo veel meer …
Kinderen die de ruimte krijgen om vrij te spelen en zelfsturend te leven staan doorgaans dichter bij zichzelf en hebben meer zelfvertrouwen.
Kinderen voelen zich het best in hun vel als ze kunnen doen waar ze echt voor kiezen. Dan doen ze dit met enthousiasme en genieten ze ervan. Bovendien steken ze er dan het meest van op. Door hun nieuwsgierigheid ontdekken, groeien en leren ze sowieso, op hun eigen manier en ritme, zodat zij wat ze leren veel beter kunnen integreren.
Verbindende communicatie
De facilitators zijn getraind in geweldloze communicatie, een vorm van communicatie die naar gevoelens en behoeftes luistert en op basis daarvan naar oplossingen zoekt. We zoeken in een conflict dus niet naar wie gelijk had en wie gestraft moet worden. We gaan ervan uit dat iedereen handelt vanuit zijn behoeften en niet uit slechte wil. De begeleiders nemen de tijd om echt te luisteren naar de gevoelens, ideeën en verhalen van de kinderen en om hier volop mee rekening te houden. We werken aan een gemeenschap waar ieder kind zich thuis voelt en waar met ieders behoeften maximaal rekening wordt gehouden.
Gemengde leeftijden
Voor kinderen en jongeren van 3 tot 14 jaar.
Alle kinderen zijn vrij om te spelen en activiteiten te doen met iedereen op het kamp.
Door zelfsturing ontstaan er groepjes die diverse activiteiten doen. De groepjes evolueren doorheen de dag.
Een groep met gemengde leeftijden is een meerwaarde. Zo kunnen oudere kinderen zorgen voor jongere en jongere kinderen kunnen veel leren van oudere.
Inclusief
Alle kinderen zijn welkom. Ook kinderen met een fysieke of mentale beperking, sociaal-emotioneel probleem of een label zoals ADHD, ASS of hoogbegaafdheid zijn van harte welkom.
Door zelfsturing en omgang vanuit verbindende communicatie, ervaren neurodiverse kinderen bij Orvita ruimte om zichzelf te zijn, bloeien ze open en vertonen ze minder uitdagend gedrag.
Als je een kind wil inschrijven die extra zorg of aandacht nodig heeft, vragen we om contact op te nemen. Zo kunnen we samen bekijken wat mogelijk is rekening houdend met de behoeften van jou als ouder, je kind, de andere kinderen en de facilitators.
Kinderen, facilitators en dieren
Om de zorg voor de groep en de aandacht voor ieder kind te waarborgen werken we met maximum 10 kinderen per facilitator.
De facilitators zijn opgeleid in verbindende communicatie en zelfsturing. Tevens gaan ze traumabewust om met de kinderen.
Een lieve hond, een gezellige poes en 2 kippen vergezellen ons.
Meenemen
Eten, zowel middageten als tussendoortje(s). Wij voorzien ook tussendoortjes en kookactiviteiten zijn mogelijk.
Drinkenbus. We voorzien ook water waar ze de hele dag van mogen drinken.
Buzzypas (Als kind dit heeft, handig bij uitstappen)
Kleren aandoen die vuil mogen worden.
Regenjas
Reservekledij (Als kind soms ongelukjes heeft)
Als je kind graag iets meebrengt om op het kamp te gebruiken, dan kan dit zeker. Aan te raden om geen waardevolle of emotioneel belangrijke voorwerpen mee te brengen. Het kan gebeuren dat dingen verloren geraken of stuk gaan. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de voorwerpen die kinderen meebrengen.