Facilitator worden
Facilitator?
De facilitators zijn de mensen die dagdagelijks de 9 pijlers (verbinding, spelen, vertrouwen, zelfsturing, democratisch, agile, holistisch, traumabewust en inclusief) uitdragen en deze samen met de kinderen en jongeren vorm geven. Ze creëren en onderhouden de basisvoorwaarden voor een omgeving waar kinderen en jongeren helemaal zichzelf kunnen zijn en leren en leven vanuit intrinsieke motivatie. Ze volgen en ondersteunen de leer- en levensprocessen van de kinderen, waarbij het kind steeds de leiding blijft behouden van zijn eigen leven. Facilitators hebben dus geen sturende functie in de processen van het kind.
Facilitators zijn in de eerste plaats unieke personen met eigen voorkeuren, talenten en interesses. Ze hebben een voorbeeldfunctie om zich authentiek te tonen en te handelen vanuit intrinsieke motivatie, en dus trouw te blijven aan wie ze zelf zijn.
Daarnaast zijn ze beschikbaar voor de kinderen en jongeren om hen op diverse manieren bij te staan: door empathisch te luisteren, emotionele en praktische steun te bieden, begeleiding aan te bieden, te bemiddelen, meetings en kringen te modereren, kennis en vaardigheden door te geven, mee te spelen, te praten, te denken en projecten uit te voeren, te organiseren, informatie op te zoeken, aanbieden van activiteiten, …
Verder onderhouden de facilitators contacten met de ouders en betrokken derden.
Kortom, de facilitators zijn onmisbaar om de 9 pijlers in praktijk te brengen.
Wat bieden wij?
Als je als faciliator werkt bij Orvita bieden we jou:
- Werken met kinderen en jongeren in een unieke democratische omgeving op basis van verbindende communicatie en zelfsturing.
- Je krijgt de ruimte om echt helemaal jezelf te zijn en je talenten en passies te delen met kinderen en jongeren.
- Je hebt volwaardige inspraak in alle aspecten van Orvita. We werken samen en nemen beslissingen met facilitators, organisatorisch medewerker en kinderen op basis van verbinding en gelijkwaardigheid, waarbij we maximaal rekening houden met ieders behoeften.
- Je krijgt volop groei- en leermogelijkheden om te groeien als persoon en facilitator. Zo bieden we interne opleidingen en workshops aan. En externe opleidingen behoren ook tot de mogelijkheden.
- Je werk als vrijwilliger.
- Als gecertificeerd facilitator kan je ook een betaalde job krijgen.
Hoe facilitator worden?
We willen graag de kwaliteit van de werking van Orvita waarborgen. Het is belangrijk dat de facilitators echt voeling hebben met onze visie. Daarom hebben we onderstaande procedure om facilitator te worden.
- Stap 1: Volgen van een infomoment. En je kan je verder verdiepen in onze visie en manier van werken a.d.h.v. de info op onze website. Zo kan je o.a. onze visie lezen en je kennis verdiepen via onze inspiratiepagina.
- Stap 2: Na het volgen van ons infomoment stuur je een mail naar info [at] orvita [punt] be met je motivatie en cv. Vooral vorming en ervaring met verbindend communiceren (Marshall Rosenberg), zelfsturing en kinderen zijn belangrijk.
- Stap 3: Dan plannen we een gesprek waarin we elkaar beter kunnen leren kennen, waarin wij polsen naar je ervaringen en waar je al jou vragen nog kunt stelen. Op basis van dit gesprek bekijken we of je nog meer vorming nodig hebt. In samenspraak met jou bespreken we hoe je dit nog kunt en wilt aanvullen. Onze jaaropleiding vanuit verbinding en zelfsturing omgaan met kinderen en jongeren is hiervoor ideaal. Omdat zelfsturing ons principe is, kan je ook leren en groeien op andere wijzen.
- Stap 4: Als je voldoende facilitator vaardigheden hebt, kan je 10 dagen faciliteren gesteund door een mentor. Dat wil zeggen dat je op school of in de kampen kunt mee draaien waarbij een gecertificeerd facilitator jou begeleidt als mentor. Aan je mentor kan je al je vragen stellen en hulp vragen. De mentor volgt ook mee op hoe het met jou gaat als facilitator. Gedurende deze periode heb je regelmatig een reflecterend gesprek met je mentor.
- Stap 5: Na deze periode kan je als vrijwillig facilitator meewerken en bieden we jou verdere opleidingen en workshops aan om je facilitator skills te verdiepen.
Gecertificeerd faciliator
Een gecertificeerd facilitator doorleeft de visie van Orvita. Dit houdt o.a. in dat de facilitator een diep vertrouwen heeft in kinderen en jongeren, verbindende communicatie heeft verinnerlijkt en bewust bezig is met zijn eigen persoonlijke groei.
Een gecertificeerd facilitator is bekwaam om een kamp of schooldag te dragen volgens de visie van Orvita.
Hoe kan je gecertificeerd facilitator worden?
- Als je je als facilitator klaar voelt om gecertificeerd te worden, dan kan je dit aanvragen.
- We zitten samen voor voorgesprek.
- Vervolgens mag je een voorstelling in elkaar steken om te tonen wat het voor jou betekent om facilitator te zijn. Dit kan een toneelstuk, schilderij, voordracht, boek, … zijn. Wees maar lekker creatief.
- De voorstelling wordt gebracht voor een jury van kinderen en facilitators. Aansluitend op de voorstelling volgt een nagesprek.
- De jury zal vervolgens jou certificaat toekennen.
Steun Orvita

Doe je aankopen via Trooper
Koop je iets online?
Denk aan Orvita en surf via trooper.be/orvita
Zo steun je ons zonder zelf meer te betalen.