Talentendatabase

Heb jij een passie of talent?
Wil je die graag doorgeven aan kinderen en jongeren?
Geef je op voor de talentendatabase.

Wat is de talentendatabase?

De talentendatabase is een manier om mensen met diverse talenten, passies en ervaringen te verzamelen. Om zo onze kinderen en jongeren gemakkelijk in contact te brengen met gepassioneerde mensen binnen hun interesseveld. De kinderen en jongeren kunnen ontdekken, ervaren en leren van de gepassioneerde persoon. En de gepassioneerde persoon mag zijn passie delen met geboeide kinderen en jongeren. Door intrinsieke motivatie en passie samen te brengen kunnen beide partijen hiervan genieten en is het leren optimaal.

Die passies, talenten en ervaringen kunnen echt alles zijn. Enkele voorbeelden: gepassioneerd zijn door een andere cultuur of hierin zijn opgegroeid, houtbewerking, programmeren, grafische vormgeving, moestuinieren, uitgebreide kennis over bepaalde dieren, planten of ecosystemen, gepassioneerd medewerker in een bedrijf, muzikant, creatief talent, talent in een bepaalde sport, een leerrijke levenservaring hebben meegemaakt en hier graag over vertellen, …

Iedereen heeft wel een passie, talent of ervaring die de moeite waard is om te delen met geïnteresseerde kinderen en jongeren.

Hoe werkt de talentendatabase?

Gepassioneerde mensen, zoals jij, schrijven zich in op de talentendatabase. Vervolgens kunnen kinderen en jongeren erin zoeken als iets willen ontdekken of leren. Ook faciliators kunnen naar de talentendatabase verwijzen. Als één of meerdere kinderen interesse hebben om te leren van iemand uit de talentendatabase, dan we contact op met hem of haar.

Als jij de uitverkorene bent uit de talentendatabase, dan bespreken we met jou enkele zaken:

 • Wat zijn de verwachtingen van het kind of de kinderen. Wat kan en wil je graag bieden. En hoe matchen we die 2 met elkaar.
 • Waar gaat de eerste ontmoeting tussen kind(eren) en jou door. Bij ons op school of komen de kinderen op bezoek bij jou thuis, atelier, werkplaats, winkel of bedrijf, of is het gepaster om het nog op een andere locatie te laten doorgaan.
 • Wanneer en hoe lang duurt de eerste ontmoeting.

Vervolgens heeft de eerste ontmoeting plaats. Afhankelijk van de flow van het moment kan die gerust anders lopen dan eerste gepland. Deze ontmoeting, dit leermoment, dit delen van je passie kan op zeer diverse manieren doorgaan. Enkele voorbeelden:

 • Je geeft een rondleiding in het bedrijf waar je werkt en misschien kunnen de kinderen ook zelf actief aan de slag.
 • Je komt naar onze school en je vertelt voluit over je passie of ervaring en beantwoord de vele vragen van de kinderen. Je hebt ook enkele materialen meegebracht om te tonen aan de kinderen.
 • Je komt naar onze school en doet een demonstratie van je talent. Daarna krijgen de kinderen de ruimte om het zelf te proberen, en om vragen te stellen.
 • Je geeft de kinderen de ruimte om zelf aan de slag te gaan met de meegebrachte materialen. De kinderen ontdekken en jij geeft al doende wat uitleg en ondersteuning.
 • Je woont wat verder van de school en samen met de kinderen kiezen jullie ervoor om de uitwisseling online via videoconferentie te laten doorgaan.
 • Samen met de kinderen werk je een project uit. Jij schept het kader en de kinderen geven mee vorm aan de inhoud.
 • Je geeft les aan de kinderen omtrent jou passie. Belangrijk is wel dat de kinderen akkoord gaan met de vorm en inhoud van de les.
 • Jij oefent je passie uit op onze school of vlakbij onze school. De kinderen kunnen kijken of meedoen als ze dat willen.

Soms willen kinderen even proeven van wat jij te bieden hebt. Dan blijft het misschien bij die ene keer. Maar als kinderen echt gepassioneerd zijn in jou interesseveld, dan willen ze waarschijnlijk meer leren en ontdekken. Dan kan er misschien geregeld met jou worden afgesproken, of misschien zelfs een tijdje elke week, of één keer een hele week, of …? Na de eerste ontmoeting wordt afgesproken of er nog meer ontmoetingen plaatsvinden, welke vorm deze aannemen en wat de inhoud is. Zolang jij en de kinderen ervan genieten, kan de uitwisseling worden verdergezet. Zo kunnen er zoveel leermomenten plaatsvinden met jou en de kinderen als dit past voor jou en voor de kinderen.

Wie komt in aanmerking?

Eigenlijk heeft iedereen wel een talent, passie of ervaring die de moeite is om te delen met kinderen en jongeren. Die passie kan je zowel in je vrije tijd doen, als er professioneel mee bezig zijn. Eender welke passie, talent of ervaring komt in aanmerking.

Voor ons is het wel belangrijk dat je open staat om op een gelijkwaardige manier met kinderen en jongeren om te gaan. Bekijk de kinderen en jongeren gewoon als geïnteresseerden in waar je graag mee bezig bent.

Kunnen lesgeven is helemaal geen vereiste en ook echt niet nodig. Graag met je passie bezig zijn en deze willen delen met kinderen en jongeren is voldoende. Je hoeft je niet bezig te houden met er voor te zorgen dat de kinderen leren. Deel je passie op een manier waar jij van geniet. De geïnteresseerde kinderen zullen er dan sowieso van leren. Afhankelijk van wat er is afgesproken en waar jij je comfortabel bij voelt kan je de samenkomst inhoudelijk voorbereiden of het gewoon laten ontstaan in de flow samen de de kinderen.

Dus als je ergens intrinsiek geïnteresseerd in bent en je wil dit graag delen met kinderen en jongeren, dan ben je van harte welkom in onze talentendatabase.

Wat bieden wij?

Als je je opgeeft voor de talentendatabase zijn we je alvast enorm dankbaar om bij te dragen aan de leermogelijkheden van onze kinderen en jongeren. Wordt je gevraagd door kinderen om je talent te delen dan bieden we jou het volgende:

 • Werken met kinderen en jongeren in een unieke democratische omgeving op basis van verbindende communicatie en zelfsturing.
 • Je krijgt de ruimte om echt helemaal jezelf te zijn en je passie te delen met geïnteresseerde kinderen en jongeren.
 • Enorme dankbaarheid om bij te dragen aan de leerprocessen van onze kinderen en jongeren.
 • Je werkt als vrijwilliger en de verplaatsings- en materiaalkosten worden vergoed.

Jezelf opgeven voor de talentendatabase

Stuur een mailtje naar info [at] orvita [punt] be. Hierin vermeld je het volgende:

 • Dat je je wil opgeven voor de talentendatabase
 • Wat jou passies, talenten of ervaringen zijn die je graag wil delen met kinderen en jongeren. Dit mogen er gerust meerdere zijn.
 • Eventueel foto’s van je passies, talenten of ervaringen
 • Of je hiervoor naar onze school wil komen of op welke andere locatie de ontmoetingen kunnen doorgaan (bedrijf, atelier, werkplaats, bij jou thuis)
 • Indien op andere locatie: het adres van die andere locatie
 • Je naam
 • Je telefoonnummer
 • Je eigen adres
 • Eventueel kan je al vermelden hoeveel tijd je hiervoor kan vrij maken

We kijken alvast uit naar jou en jou talent. Bedankt.

Steun Orvita