Marie Pons

medeoprichter, facilitator op school en kampen, trainer en therapeut
Gent

Ik ben in 1976 geboren in een kunstzinnig gezin als oudste van twee. Mijn kinderjaren zijn gevuld met kleurrijke beelden van kunst en natuur. Toch voelde ik mij niet echt goed in mijn vel. Op mijn 14de had ik een bijna fataal ongeluk. Hier leerde ik diepgaand met angst om gaan.

Eerst leek het erop dat ik mij vooral met kunst zou bezig houden. Ik studeerde beeldhouwkunst en zette een heel oeuvre neer. Ik begon tentoon te stellen. In dat proces leerde ik veel over mijn onzelfzekerheid en hoe ermee om te gaan.
En toch miste ik iets.

Ik trouwde en kreeg een kind. Op mijn 30ste ontwarde ik een seksuele blokkade in mezelf. Daarop volgde een ontwaken naar een dieper ervaren van mijn hele wezen. Het zette mijn wereld op zijn kop. Ik scheidde en ontmoette een nieuwe man. Eerst voelde het als een hele bevrijding, algauw kwamen er ongekende gevoelens van angst, depressie en extreme vermoeidheid naar boven.

Te midden van die toestand zette ik mij tweede dochter met half Togolese roots op aarde. Dit was het diepste punt in mijn volwassen bestaan en tevens ook een keerpunt. Al wat in mij leefde, bewust en onbewust, had mij op dit dieptepunt gebracht. Er moest iets helemaal veranderen…

In diezelfde tijd ontdekte ik familieopstellingen en geweldloze communicatie. Dat voelde als thuis komen. In de geweldloze communicatie ontdekte ik dat we kunnen communiceren vanuit gevoelens en behoeften. Dat gaf me de mogelijkheid om echt op een dieper niveau te verbinden en mezelf en anderen echt te horen. Het voelde als een frisse drank voor mijn verdorde ziel.

Met de familieopstellingen kon ik alle bewuste en onbewuste dynamieken die mijn leven op dit ongelukkig punt hadden gebracht transformeren. Hiermee ging ik een hele poos aan de slag. Toen kreeg ik een droom. Er lag een groot speelveld van zwarte en witte vakken over de heuvels.

Daarop stonden mijn familie en naasten. Ik moest ze op het bord rangschikken en ordenen volgens bepaalde regels, maar ik had geen idee welke die waren. Mijn opdracht was in elk geval duidelijk. Bij Indra Torsten Preiss genoot ik een intensive opleiding .

Hoewel er altijd nog een weg te gaan is, is de orde al grotendeels hersteld en de innerlijke rust en fysieke gezondheid veel verbeterd. Zoveel dat ik nu in staat ben een eigen praktijk op te richten en voor mijn beide dochters te zorgen, iets waarvoor ik me altijd te zwak voelde.

​Opleidingen:
– Energetisch consulent via afstandsonderwijs
– Familie opstellingen: tweejarige opleiding bij Indra Torsten Preis
– geweldloze communicatie: tweejarige opleiding bij Corrylaura Van Babel en Marianna Guetling
– Reiki initiatie, centrum Anam Cara
– Opstellingen van het verlangen: opleiding bij Franz Ruppert

Opleidingen en ervaring

In essentie houd ik van het leven, van andere mensen en wezens. Ik wil graag met ze spelen, delen, knuffelen, schoonheid ervaren, ontdekken en nog veel meer…

Door een lastige emotionele start in mijn leven en een schoolcarrière vol weerstanden, kwam daar een domper op. Ik heb een hele weg mogen afleggen om terug stap voor stap bij mijn essentie te komen.

De zorg voor het kind is zo belangrijk. Zowel bij de volwassene voor zijn innerlijk kind als bij onze kinderen van vandaag. Het is de basis van het leven.

Toen ik in 2008 voor het eerst een video van Marshall Rosenberg over geweldloze communicatie te zien kreeg voelde ik me zo thuiskomen. Er is een manier om met elkaar om te gaan zodat iedereen zich gehoord voelt en zijn plek heeft! En dat zonder straffen, schaamte of schuld? In de beginjaren deed ik vooral aan zelfstudie. Later volgde ik opleidingen.

Enige tijd na mijn eerste ontmoeting met verbindende communicatie kwam ik in contact met het idee van zelfsturing. Je hoeft niets op een gedwongen manier te leren. Als je gewoon jezelf volgt leer je precies wat je nodig hebt. Wat een bevrijding! Dat ging ik dan ook zelf proberen: doen wat ik wilde tot ik de dwang die ik op school geleerd had en verinnerlijkt had, kon loslaten. Unschooling. Hoe meer ik dat deed hoe meer ik in mijn kracht kwam en iets zinnigs van mijn leven kon maken.

Doorheen kampen voor kinderen die ik organiseerde, heb ik de kracht van deze concepten mogen ervaren. Kinderen die veel rustiger en enthousiaster werden en ouders die verbaasd waren over hoeveel hun kind geleerd had. Terwijl we ze alleen maar vrij lieten om zichzelf te volgen.

Met Orvita sta ik te popelen om dit verder te zetten en met kinderen deze leuke tijd te delen.

Ik teken, schilder, knutsel en boetseer graag. Mijn middelbare en hogere school zat ik op de kunstschool. Daarnaast ben ik therapeut gespecialiseerd in innerlijk kind werk en opstellingen. Ik ben moeder van twee mooie dochters.