Stijn De Neve

Medeoprichter, facilitator op school en kampen, trainer en therapeut
Gent

Hoe kun je met kinderen en jongeren omgaan zodat ze zich optimaal ontplooien en een zo hoog mogelijk welbevinden hebben? Deze vraag beantwoorden en in de praktijk brengen is mijn levenswerk.

Ik werk sinds 2003 met veel enthousiasme met kinderen in diverse settings o.a. op het speelplein, in de scouts, in de (buitenschoolse) kinderopvang en in democratisch onderwijs. In 2010 heb ik de democratische school, ‘Sudbury School Gent’ mee opgericht en er verschillende jaren als staflid gewerkt.

Ik neem graag de tijd om te luisteren wat er echt leeft bij kinderen, want als kinderen zich erkend en gewaardeerd voelen dan komt het mooiste van het kind naar buiten. Tussen de kinderen ontpop ik mij als een echte speelvogel door o.a. heuse fantasiewerelden te creëren, kampen te bouwen, toneel te spelen, te ravotten en allerhande spelletjes te bedenken en te spelen.

Sinds 2009 verrijkt geweldloze communicatie mijn leven. Via boeken, filmpjes, korte en lange opleidingen en geweldloze communicatie festivals blijf ik me hierin verdiepen. Want verbindende communicatie is een levenslang groeiproces. Verbindende communicatie geeft me zicht op wat erin mezelf leeft en wat er in de ander leeft, en zo kunnen we tot oplossingen komen die verrijkend zijn voor iedereen. Dit zet ik met veel enthousiasme in in de omgang met mensen van alle leeftijden. En dit geef ik graag door aan iedereen die met kinderen leeft of werkt.

Sinds 2011 ga ik jaarlijks naar de conferentie van de European Democratic Education Community. Ik heb diverse Democratische scholen in Europa bezocht en in 2 scholen in Polen gewerkt.

Verder ben ik gepassioneerd door de kracht van spel, zelfsturend leren, Aware Parenting en beslissen met consent.

In 2019 heb ik Orvita mee opgericht. Ik ben facilitator op de kampen en in de school. Ik ben ook trainer van o.a. de jaaropleiding en ondersteun ik ouders in verbindend en afgestemd opvoeden. Verder ben ik een administratieve duizendpoot en hou ik mij achter de schermen o.a. bezig met diverse administratieve taken en het onderhouden van de website.