Basisopleiding verbindend en afgestemd omgaan met kinderen

2 t.e.m. 16 juni 2024
Asper (Gavere)

 • Wil je graag een relatie opbouwen met kinderen waarbij jij en de kinderen echt zichzelf kunnen zijn?
 • Wil je graag meer verbinding, afstemming en harmonie in je gezin of op je werk met kinderen?
 • Wil je liefdevol gaan staan voor je eigen behoeften en tevens echt rekening houden met de noden van kinderen en jongeren?

In deze tweedaagse opleiding leggen we de basis om vanuit verbinding, afstemming en gelijkwaardigheid met kinderen om te gaan. Zodat jij en de kinderen meer zichzelf kunnen zijn en zodat jullie welbevinden verhoogd.

Verbindende communicatie is de basis van deze opleiding. Dit vullen we aan met o.a. inzichten vanuit Aware Parenting.

Verbindende communicatie

Verbindende communicatie, of ook geweldloze communicatie genaamd, is ontwikkeld door Marshall Rosenberg. Verbindende communicatie is een krachtige manier om in het leven te staan, waarbij je kiest om te communiceren en handelen vanuit verbinding met je eigen behoeften en die van ander(en). Behoeften zijn de kern van wie we zijn. Als we ons in onze behoeften gehoord en gezien voelen dan ervaren we erkenning in ons diepste wezen, in ons mens zijn. Hierdoor ontstaat er verbinding met onszelf en met de ander. In verbinding kunnen we elkaar echt ontmoeten, voorbij goed en fout. Vanuit die verbinding kan dan de stap gezet worden om een manier te vinden om ieders behoeften in te vullen. In deze opleiding leren we hoe we vanuit verbindende communicatie kunnen omgaan met kinderen.

Aware Parenting

Aware Parenting geeft inzichten over hoe liefdevol om te gaan met heftige emoties, stress en trauma bij kinderen. Zo gaan we het in deze opleiding hebben over de functie van ontladen en hoe ruimte geven aan kinderen om hun intense emoties optimaal te ondersteunen.

Wat komt aan bod?

In deze opleiding gaan we o.a. hebben over:

 • Bij een situatie met een kind luisteren naar jezelf en exploreren wat er onder je eigen gedachten en gevoelens zit.
 • Empathisch luisteren naar een kind, waarbij je kijkt onder de woorden en het gedrag van het kind, om te komen tot de prachtige behoefte die eronder zit. Bovendien voelt het kind zich zo echt gezien en gehoord.
 • Oprechte verzoeken uiten naar kinderen en jongeren om bij te dragen aan ieders behoeften.
 • Inzichten om vreedzame dialogen te creëren met kinderen en jongeren, waarbij we echt ruimte geven aan ons eigen behoeften en die van het kind. Om zo vanuit verbinding op zoek te gaan naar oplossingen die rekening houden met ieders behoeften.
 • Afgestemd omgaan met een kind met heftige emoties zoals intense boosheid en verdriet.

Het is geen opleiding waar je een hoop praktische tips krijgt om je kinderen gemakkelijker te laten doen wat jij graag wil. Het is het aanleren van een levenshouding, waarbij je in eerste plaats de intentie hebt om te verbinden met een kind. Daarnaast wil je gaan voor een win-win situatie waar echt rekening gehouden wordt met jou behoefte en die van je kind. Het is bewust kiezen voor samenleven vanuit verbinding.

Hoe werken we?

Naast uitleg en demonstraties, leren we voornamelijk door oefeningen te doen, waarbij we meestal vertrekken vanuit eigen situaties of ervaringen. Zo kan je de inhoud van de opleiding echt ervaren en diepgaand integreren.

Voor ons is het belangrijk dat de opleiding aansluit bij wat er leeft bij de deelnemers. Daarom krijg je heel wat ruimte voor vragen en om persoonlijke situaties aan te brengen.

Omdat we ook tijdens de opleiding willen rekening houden met ieders behoeften, zijn we agile of flexibel. Zo passen we de planning aan, aan de behoeften en thema’s die de deelnemers aanbrengen.

Voor wie?

Deze opleiding is voor iedereen die werk en/of leeft met kinderen die graag wil starten of verder wil groeien in het omgaan met kinderen vanuit verbinding, afstemming en gelijkwaardigheid.

Vooropleiding is niet nodig. Heb je al een opleiding gedaan in verbindende communicatie, dan is deze opleiding ook nog zeer waardevol, omdat je zo verder kan groeien in verbindende communicatie. Bovendien geeft het je heel wat extra inzichten in het verbindend communiceren met kinderen.

Dus deze opleiding is zeer geschikt voor alle leerkrachten, opvoeders, begeleiders in de kinderopvang, ouders, grootouders, plusouders, … die verlangen naar meer verbinding en afstemming.

Trainer

Stijn De Neve

Hoe kun je met kinderen en jongeren omgaan zodat ze zich optimaal ontplooien en een zo hoog mogelijk welbevinden hebben? Deze vraag beantwoorden en in de praktijk brengen is Stijn zijn levenswerk. Sinds 2003 werkt hij met kinderen, o.a. in de (buitenschoolse) kinderopvang, in Sudbury School Gent en sinds 2019 in Orvita. In 2009 ontdekt Stijn Verbindende Communicatie en verdiepte zich hierin via boeken, opleidingen en oefengroepen. Sinds 2011 gaat hij jaarlijks naar de conferentie van de European Democratic Education Community. Hij heeft diverse Democratische scholen in Europa bezocht. Verder is hij gepassioneerd door de kracht van spel, zelfsturend leren, Aware Parenting en beslissen met consent.

Stijn is de medeoprichter van Orvita. Hij is facilitator op de kampen en in de school. Verder is Stijn trainer van o.a. de jaaropleiding en ondersteunt hij ouders in verbindend en afgestemd opvoeden.

Lees meer

Inschrijven

Inschrijven kan u doen door onderstaan inschrijvingsformulier in te vullen. U ontvangt dan een automatische mail met de betalingsinfo. Indien u binnen de 10 minuten nog geen mail hebt ontvangen, dan zou het kunnen dat deze bij de spam terecht is gekomen.

  Keuze opleiding

  Uw contactgegevens

  Facturatiegegevens

  Inschrijven …  Extra info


  De weg naar Orvita

  Nieuwsbrief

  Privacybeleid